Translate

miercuri, iunie 7

despre silueta

Vad in jurul meu persoane pentru care, in ciuda eforturilor fizice ,scaderea in greutate ramane la stadiul de deziderat. Perioada in care am practicat exercitii de tip culturism m-a ajutat sa inteleg pe baza experientei proprii dar nu numai cateva lucruri simple si usor de pus in practica.
Am sa explic aici de ce mersul la sala uneori ingrasa in loc sa slabeasca ,de ce multi oameni par lipsiti de ambitie atunci cand nu reusesc sa-si modifice dieta precum si micile greseli care pot ruina eforurile unei persoane de a-si modifica silueta.

1- Mai intai cateva precizari obligatorii:
exista trei tipuri somatice
-mezomorf-umeri lati ,oase groase , musculatura evidenta [genul atletic]
-ectomorf-slab, oase subtiri , nu se ingrasa
-endomorf-tendinta de ingrasare evidenta e  cea mai importanta caracteristica ce ne intereseaza.
Vedeti mai jos  imagini luate la intamplare de pe 'net


In realitate gasim combinatii intre aceste trei tipuri cu accent pe unul dintre ele.
 De ce am facut aceste precizari ?
Marketingul ii determina pe posesorii de sali de sport sa angajeze pe cei mai inalti/ aratosi /spatosi si lipsiti de strat adipos candidati la postul de instructor  ce de regula se incadreaza in genul mezomorf.
Asta e corect dpdv al afacerii insa cand o persoana apartinand unui alt gen somatic i se adreseaza unui astfel de instructor poate fi sigura ca va primi un raspuns din carti , absolut inutil, pentru ca "fat frumos" nu s-a luptat niciodata cu kilogramele in plus , iar o alergare de jumatate de ora pentru el are acelasi efect ca si un efort incomparabil mai mare al unui endomorf.
Sigur ca aici trebuia sa scriu despre exceptiile din randul acestui gen de instructori insa nu am prea mult timp de pierdut asa ca renunt la asta.
Mai exista si cazul instructorilor fosti sportivi [indiferent de genul somatic ] al caror organism e obisnuit cu efortul sustinut si care chiar daca din varii motive pun cateva kg nedorite pot arde aceste grasimi prin efort sustinut.
 Pentru un asazis sedentar atingerea unei astfel de capacitati de efort e imposibila. Se pot face progrese prin antrenament gradat , in timp, insa nu va exista comparatie cu capacitatea de efort a unei persoane care si-a fortat limitele fizice inca de cand era copil.
Acuma , ..dezamagirea de pe chipul unui astfel de antrenor atunci cand un ins normal pentru zilele noastre cedeaza fizic sau phisic pe calea spre silueta acceptabila e poate de inteles, doar ca oamenii cu probleme de greutate nu se duc la sala pentru a-si exersa compasiunea fata de sine.

2- Mersul la sala , sau alergarea , ori alt gen de efort fizic pot ingrasa !!
Asta e momentul in care unii dintre dvs devin curiosi pe cand altii pufaie gata sa izbufneasca in ras.
Pe cei din urma n-asi vrea sa-i induc in eroare si le spun direct ca nu mai stiu si alte poante...asta e tot!
Pentru ceilalti insa am sa explic de ce nu ei sant de vina pentru insuccesul unui program de antrenament pe care il platesc si caruia ii consacra o parte din timpul lor liber.
-Interesul unui patron de sala de fitness este sa scoata bani nu sa va recastigati dvs silueta. Chiar din contra ! Daca ati slabi nu ati mai merge la sala si el ar avea de pierdut. E o gandire cinica ? Poate [de fapt -sigur] dar asta e trand-ul.

Cum stau de fapt lucrurile ?
O persoana cu o dieta dezechilibrata ,mai clar spus -consumatoare de grasimi, zaharuri , carbohidrati .. in exces [excesul nu e la fel pentru toti] , va avea tendinta sa-si mareasca ratia de alimente in urma unui efort fizic , in acelas raport dezechilibrat. Daca la asta adaugam lipsa conditiei fizice ce impiedica arderea unui numar important de calorii printr-un efort de mai lunga durata vom putea deduce usor  rezultatul.
Cateva precizari necesare :
- Daca mergeti la sala si-l vedeti pe musculosul X cum face antrenament cu greutati mari si un numar redus de repetari [1-12] nu trebuie sa-l copiati. Nu veti ajunge sa aratati ca el ! Acesta e un antrenament pentru masa musculara Fi-ti siguri ca respectivul are si un altfel de efort fizic de o intensitate mult mai redusa si cu o durata incomparabil mai lunga menit sa topeasca stratul adipos.
                                                   Va urma


























2 comentarii: