Translate

miercuri, noiembrie 18

Schita soba/centrala racheta cu acumulare de caldura

E vorba despre o centrala termica cu acumulare de caldura pentru camera in care se afla ,ca o soba de teracota si cu ardere economica de tipul soba racheta. E mai simplu de realizat decat cea din otel si posibil si mai ieftina. Peretii sant realizati din caramida de samota cu grosimea de 60mm, la fel  postamentul [talpa]. Gura de alimentare cred ca e mai buna din metal, asa ca in desen ,datorita uzurii mecanice ,dar se poate face si din caramida daca doriti.


Traseul fumului este scurt in varianta notata in desen cu cifra 1 ,pentru aprindere usoara, iar apoi cu subarul inchis fumul urmeaza traseul lung cu cedare maxima de caldura. Subarul se afla intr-o decupare in bazinul posterior si e actionat printr-o maneta din exterior.

1,2 si 3 din desen si hornul au aceiasi  suprafata in sectiune iar canalul orizontal este cu 10 - 15 % mai mic
Cazanul e realizat din tabla si e compus din doua bazine plate , ca in desen, unite prin 4 tevi de 3/4
Nu e un proiect transpus in realitate ca sa va pot spune consumul sau comportamentul general dar am convingerea ca este o varianta ce merita luata in considerare  de catre cei ce-si doresc o centrala cu astfel de caracteristici ; acumulare de caldura , aspect de teracota , cost redus , consum redus , materiale relativ usor de procurat
...............................................................................................................................................................

 inca o schita a unei sobe racheta realizata dintr-un singur tip de teava, fi' 120-150mm, funcrie de diametrul cosului de fum pe care nu trebuie sa-l depaseasca.

Traseul 1 este pentru apridere usoara [subarul deschis] iar cu 2 e notat traseul normal al aerului cald. 
Inaltime intre limitele coturilor 90-100cm. Pentru aceasta soba se poate cumpara un singur tip de teava recuperata din care prin sudare se obtine ce se vede in desen . Coturile sant desenate rotunjite pentru varianta in care se confectioneaza din tevi de scurgere din fonta, dar se poate si cu unghiuri drepte. Putem folosi de asemenea si teava patrata  100x120mm ,ori alta dimensiune cu grija ca sectiunea sa nu o depaseaca pe cea a hornului pentru ca altfel scade tirajul. Focarul se poate completa daca doriti cu cenusar si usa de acces la focar.
................................................................................................................................................................

In incheiere schita celei mai simple centrale termice cu ardere de tip racheta. Pentru constructie se foloseste doar  teava de 100mm x120mm si platbanda de 30mm [plus 50cm de teava 3/4].











7 comentarii:

  1. buna ziua ! as vrea sa imi construiesc si eu o centrala racheta dar nu sunt lamurit cu unele chestii: ce cantitate maxima de apa ( as prefera in jur de 70 litri) intra intro centrala racheta si in cat timp ajunge ea la 60-70 de grade. mi.ar prinde bine un sfat de.al dumneavoastra . va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. In centrala clasica pe care o aveam inainte intrau 6-7L , in centrala racheta de acum intra aprox 3L si ambele au dat rezultate bune incalzind 30-40L cat are intreaga instalatie. Un volum prea mare de apa va mentine rece canalul ascendent al unei centrale racheta pentru mult timp dupa aprindere, influentand negativa arderea /tirajul. Asta e valabil in cazul in care cazanul e perete al canalului ascendent ca in cazul meu. Daca insa cazanul e construit deasupra canalului ascendent [ca la centrala clasica din postarea -incalzire centrala ieftina h m], acest inconvenient dispare insa tot nu se justifica 60-70 l in centrala.
    Cel mai bun reper pe care vi-l pot da este centrala racheta realizata de mine la care se ajunge in aprox 30 min [cand e rece afara] la 60-70 grade in regim de functionare prin termosifon.
    Conteaza mai mult suprafata bazinului in contact cu flacara decat volumul sau de apa.

    RăspundețiȘtergere
  3. va multumesc pt raspuns. eu in instalatie am aproximativ 60-70 de litri . sa inteleg ca ar trebui sa dublez dimensiunile centralei pt a face fata cantitatii mari de apa sau doar sa o las asa (caz in care banuiesc ca se dubleaza timpul pana ajunge apa la 60-70 de grade) cred ca ultima schita din aceasta postare e cel mai usor si rapid de realizat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Puterea si consumul unei sobe sau centrale de tip racheta sant dependente de sectiunea canalului ascendendent. Dar atentie, la un burlan de 120mm avem o sectiune de 113cmp. La un burlan de 150mm avem 176 cmp sectiune adica un plus de mai bine de 50%. Un burlan de 200mm diametru are deja 314cmp
    Vedem astfel ca dublul burlanului [canal ascendent] de 120mm este cel de 170mm. E o metoda empirica dar cred ca da rezultate destul de bune in aproximarea puterii necesare pornind de la datele centralei mele: canal ascendent 113cmp sectiune , 35L agent termic , 4 calorifere. Cu peleti din comert consumul este in medie de 1,5kg/ora , iar apa ajunge la 60-70 grade in aprox 30 min [zero grade afara]. Suprafata bazinului aprox 3400cmp. Casa neizolata termic.
    Tirajul ca si consumul e modifica singure in functie de temperatura exterioara prin marirea vitezei gazelor evacuate data de diferentele de temperatura cu exteriorul.
    Indiferent de felul in care veti hotara sa construiti centrala proportia dintre detele de mai sus trebuie mentinuta , cu exceptia suprafetei bazinului care e bine sa fie cat mai mare daca se poate si daca ramane in contact cu flacara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara,
    Am o cabana cu centrala pe lemne in beci si un semineu din fonta cu teracota deasupra.La parter am 4 calorifere si la etaj cate unul in fiecare camera.Spatiul construit are o amprenta de 8x9 m.Dilema mea este semineul care se icalzeste foaarte greu.Cum as putea sa-l adaptez?mentionez ca in semineu am un rezervor cilindric de inox pe care nu-l mai folosesc de cand am montata centrala.Ma gandeam sa scot cilindrul de inox din soba si sa pun in loc un butoi sau o teava care sa imite racheta!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnul Laurentiu, sunteti un om mare pt. ceea ce faceti.. sa o tineti tot asa...
    Ce nu inteleg eu, acei 35L agent termic reprezinta lichidul termic care circula prin calorifere sau cat aveti serpentina din soba?
    Daca as pune un schimbator de caldura de 10ml/colac de 3/4" in jurul coloanei de ascensiune pe exterior, ar fi suficient ptr. pufferul meu de 180L? Ce ziceti?
    Daca folosesc pe post de coloana ascendenta o teava de Fi 115mm, este in regula?

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc.
    35L e tot lichidul din instalatie
    Fi 115 e sigur suficient insa in zona focarului si gurii de alimentare aveti nevoie de sectiune dreptunghilara pentru a putea adapta un arzator pentru peleti. Fi 115 are cam 80cmp daca scadem grosimea peretilor. Canalul orizontal[focarul] va avea doar 65cmp in sectiune. De ex 10cm latime x 6,5cm inaltime.
    Cred ca va referiti la teava de cupru cu care eu nu sant de acord fiindca la o fisura ne trezim cu lichidul din instalatie pe podea , dar lasand asta la o parte cred ca va functiona atata timp cat rezista teava.

    RăspundețiȘtergere