Translate

miercuri, septembrie 9

Bricheti din hartie.

Fabricarea acasa a brichetilor din hartie nu mai e de mult  [aprox 20 ani ] ceva nou pentru africani, americani, englezi ,polonezi, rusi , sarbi , ...      La noi in schimb e o noutate datorita faptului ca in caracterul romanilor stau la loc de cinste inertia , teama de nou si comoditatea. In jud Tulcea de ex . nu fabrica nimeni nici macar peleti pentru ca se poate aduce lemn din padure sau din Vrancea la un pret care sa acopere si transportul.  E mai simplu sa cumparam decat sa fabricam , asa cum e mai usor sa vorbim decat sa facem ceva.
 Dar gata cu laudele, sa punctam avantajele si dejavantajele acestor bricheti din hartie:

- Nu costa nimic materia prima .Ziare vechi , reviste ,  cutii de carton , ambalaje diverse ,..toate se pot obtine fara costuri de la firme ce altfel platesc ca sa scape de ele. Se pot face combinatii cu rumegus sau tocatura de masa vegetala diversa.

-Investitia initiala este f. mica si e legata de constructia presei ce poate fi realizata in f. multe moduri  functie de materialele pe care le are fiecare pe acasa. Brichetii pot fi rotunzi, patrati, dreptunghiulari, cu gauri sau nu.  Eu fac deocamdata bricheti rotunzi si folosesc pentru presare o bucata de burlan pentru soba , un disc de tabla de 3mm grosime , un cric auto si bancul de lucru pe post de cadru.

 Mai jos puteti vedea o presa simpla promovata de Legacy Foundation

Daca tubul matrita e pana in 100mm diametru putem folosi pentru presare doar greutatea proprie mai ales daca santem mai"bine crescuti".

Nu am realizat inca o presa de sine statatoare pentru ca nu am hotarat forma definitiva a brichetilor.
Compozitia optima dpmdv  este 30% rumegus si 70% hartie ,dar presarea e treaba putin mai complicata. Astfel daca sant f. bine presati volumul de depozitare scade , puterea calorica si timpul de ardere cresc , dar se aprind greu si ard numai daca sant asezati pe jar. Sant buni pentru soba clasica.
Daca sant prea putin presati, sau e insuficient maruntita hartia , vom avea o aprindere  usoara dar o ardere rapida si o putere calorica  scazuta. Intre aceste doua extreme exista o mare varietate de posibilitati de presare ,sau retete ,ce va asteapta sa le testati.
Practic se pune hartia intr-un bidon cu apa si apoi se malaxeaza [cu bormasina ca la mortar]  pana devine o pasta. Cu rumegusul se procedeaza la fel iar apoi se amesteca in proportia dorita. Se poate si fara rumegus.Urmeaza presarea intr-o forma si apoi uscarea ce depinde de grosime si presare.
In imagine se vad diverse tipuri de bricheti realizati cu amestecuri si presiuni diferite

Va invit sa incercati , nu costa nimic asa cum spuneam, va poate scuti total de cheltuiala pentru incalzire si e posibil sa va placa procesul de fabricatie ca modalitate simpla de deconectare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu