Translate

duminică, aprilie 6

Dreptul la imperfectiune.

Dintr-un sat dobrogean ,izolat voit de tentaculele  manipulatoare ale unui sistem ce viseaza la perfectiunea functionala, astern astazi, aici, cateva ganduri indreptate  impotriva eliminarii din viata de zi cu zi a dreptului de a refuza perfectiunea..
 E vorba de felul tot mai acerb al sistemului de a cauta rentabilitatea ,solutia optima , calculul perfect ,angajatul perfect , tehnologia perfecta ," leguma" perfecta , sotul [sotia] perfect ,job-ul perfect , politicianul "perfect" , perfectiunea fizica [vezi silicoane  , steroizi ,  botox ,exercitii pentru fesieri , diete] , elevul perfect [vezi The Wall ], vaccinul perfect !
Revolta mea e de fapt impotriva diminuarii treptate si sitematice a dreptului de a fi om.
Exista in noi o componenta neproductiva pentru diriguitorii lumii , dar pe care Dumnezeu a tinut s-o avem atunci cand ne-a conceput "dupa chipul si asemanarea Sa" E vorba de suflet ,de sentimente , de compasiune , de bunatate, transpuse in ganduri sau  actiuni care nu tin cont de adunari si inmultiri contabile.
 Inclinarea balantei spre una dintre laturile noastre antagonice , sentimente-ratiune, ne face sa devenim mai putin oameni.
 Robotizarea ori tranzitia spre lucratorul perfect [omul nou"] ne apropie de artificial tot asa cum -"lipsa ratiunii naste monstri" atunci cand visele sau sentimentele domina absolut.
Am sa va spun o povestioara.

Trei prieteni din copilarie se reintalnesc dupa ceva ani. Dupa inevitabilele strangeri de mana si imbratisari urmeaza faza depanarii amintirilor din copilarie. Se rade mult , apar lacrimi in ochi la un moment dat. Nu exista intaietati ci doar prietenie si un sentiment demult uitat de apartenenta.
La un moment dat apare o pauza scurta dar apasatoare in conversatia alminteri animata a celor trei.
 Unul dintre ei trece peste aceste secunde sorbind ultima inghititura de bere prinzand  cu fermitate halba pe care pana atunci abia daca o zarise pe masa.
Al doi-lea isi trece reflex mana prin parul de odinioara, dar care astazi nu depaseste cativa mm, pentru a simula ca tacerea sa de moment nu se datoreaza faptului ca "the trill is goone".
Ultimul se uita stupefiat la ceilalti doi ,cu gura intredeschisa si pastarnd ultimul zambet pe fata, stupefiet ca ei ,"gasca de la bloc" au epuizat in asa de putin timp subiectul anilor de copilarie petrecuti impreuna, incercand steril sa reinvie discutia.
Dar e deja prea tarziu .

Pauza de cateva clipe din discutia lor a lasat loc in memoria RAM pentru a se incarca varianta actualizata a personalitatilor celor trei. E vorba despre ceea ce a devenit fiecare dintre ei intre timp si de cat de aproape de perfectiunea " sistemului s-a ajuns.
 Armurile au fost actionate .
Zgomotul metalic al blindajului in formare prelungeste pauza discutiei facand inutila orice tentativa de vociferare

Din acest punct , restul povestirii il puteti afla, in mod simbolic,urmarind oricare dintre episoadele filmului "Transformers"

Apoi ,dupa film ,  e posibil sa avem o tresarire ,.. "nu stiu altii cum sant , dar eu cand ma gandesc la ,...." si nu e vorba  de copilarie ci mai mult de felul in care am fost plamaditi si de felul in care am fi putut fi daca societatea umana ar fi avut alti zei" de cat  cei care steril si ateu ne guverneaza astazi.

Din Dobrogea va saluta un om ale carui platose au cazut partial in drumul tranzitiei de la oras la tara si asta nu pentru ca satenii ar fi painea lui Dumnazeu ci fiindca visez la asta fara a uita insa ca mai am inca suruburi de desfacut ,ca operatia asta doare , ma lasa descoperit si ca am nevoie de hotarare si timp pentru a putea simti deplin caldura solara


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu