Translate

sâmbătă, octombrie 5

Aproape un portret [offff topic]

Ca la mai toate cele,.. inceputul e mai greu.
Asi putea sa incep descrierea de jos,din talpi,.. dar ma tem sa nu rezulte vre-un gram" de monumentalitate din cauza racursiului,pentru ca nu e cazul. Apoi talpile fac trimiteri la clasici precum Zaharia Stancu [Descult], "Rascoala...." lui Octav Bancila sau "Amintiri din copilarie",iar personajul nostru si-a piedut de mult orice urma de perenitate. Nu mai are deloc radacini ,darmite bine "ancorate in pamantul stramosesc" ,plus ca picioarele sale refuza sa mai colinde pe jos campurile, sa indese lutul cu paiele ca sa-si ridice casa ,ori sa mai poarte incaltari din piele acum cand exista pantofii sport cu led-uri in talpa.

Apoi daca descriu intai capul mi-e sa nu se creada ca ar fi forba de vre-un intelectual ori de un intelept ,sau macar cerebral" in sensul cel mai vizual al cuvantului.
Stramosii lui au nascocit multe vorbe de duh legate de cap,cum ar fi; "pestele de la cap se strica",sau "unde nu-i cap vai de picioare".ori "capu'face,dosu'trage", ca sa nu mai amintim decat de "unde-ti stau picioarele iti va sta si capul" zisa de cate un voievod la suparare , asa ca nici de catre el partea asta a corpului nu ar fi cea aleasa ca sa-l reprezinte.

Cred ca ar fi potrivit pentru inceput sa descriu obiectul pe care sta el si ambianta calda" a caminului sau.
Ba nu !
Gata cu vizualul,..am sa-i descriu sufletul".
Nu-mi va fi greu fiindca e unul mic ,pus pe capatuiala si parvenitism, taman ca-n "Coana Chirita". Nici vorba lui nu e prea departe de personajul lui Alexandri. Nu-i place' neam' formulele de politete. Orice spune ,spune tare cat il tin plamanii , saluta orice consatean intalnit prin oras de pe o parte pe alta a bulevardului si e familiar" cu oricine de la "si mai fasi ai" ,pana la palma priteneasca data dupa gat cu toata puterea.
Hainele lui,[si iata ca am inceput sa-l descriu !]sant un amalgam de perioade si de genuri ale evolutiei vestimentatiei ,avand ca unic scop sa atraga privirea.
Dar nu e intotdeauba asa. Uneori pune achii pe cate un mahar" si-i copie imbracamintea ,tunsoarea si gesturile.
Alteori tine neaparat sa creeze si incercand sa se asorteze pune aceiasi culoare din cap pana in picioare ,ori o combina cu o alta, contrastanta, dand astfel nastere unui ritm asemanator cu scarile blocului.
Insa cel mai mult ii place sa fie la moda! Chiar daca e vorba de moda feminina si masculina la un loc ,ori freze de fotbalisti [cu creasta sau fara], plus camasa alba , adidasi torsion si ghiulul bunicului a carui aurire a cam inceput sa dispara.
Eheeei, duse sant vremurile cand el dadea tonul la tzoale" dupa modelul " eu centrez eu dau cu capu'. A abandonat de mult pantalonii visinii evazati dar bine mulati pe fese si ciocatele" sau scarpii" purtati pana se deformau de la bonturi" devenind de nerecunoscut.
Doar doua lucruri au ramas la fel; Mirosul terifiant de colonie abundenta si de proasta calitate ce unori reuseste sa-l acopere pe cel de transpiratie si modul grosolan de a aborda fetili"

In ciuda tuturor acestor calitati ,nu toata lumea-l agreaja. [probabil din invidie !]
I se intampla mereu ca frizerii sa-l citeasca" si sa-i lase freza pe mana ucenicilor,apoi nici manichiurista nu accepta de la el vre-un leu in plus , iar taximetristii refuza sa-l ia in masina daca nu arata intai ca are bani.
Ce lume rea !? El e un om bun si niciodata nu loveste cu piciorul un caine decat dupa ce-i da ceva de mancare, facandu-l astfel sa se apropie.
Niciodata nu arunca la cos cojile de seminte ,ci le lasa pe jos, langa banca, sa ajute pasarelele ca si ele are suflet.


Dar gata cu amintirile.
Timpul a trecut si acum e cineva !
S-a mutat la oras. Au platit parintii ca sa aiba o diploma si a intrat in politica. A pus umarul la facerea legii pentru eutanasierea cainilor !
Spune ca e pentru binele lor ! Mai spune ca- "uneori binele trebuie facut cu forta si pi-orma lasa-i ,ca mai tarziu o sa-mi multumeasaca"
A scapat total de inhibitii. Tot ce vedeau candva el sau parintii si bunicii lul la casa boierilor de al caror pamant erau legati ,poate avea si el acum.
Asa se face ca a inghesuit in apartament ,de la usi date cu lac si ceva incrustatii de metal ,pana la pat cu baldachin ,din care-i povestea bunicul lui ca vazuse la boieri atunci cand intra acolo ca sa faca curat.
Baia ,...Baia lui de bloc ,de numai cativa metri patrati, e plina de "acareturi stil" care imita bronzul patinat, iar faianta si gresia sant bineinteles negre , asa cum a vazut el intr-o revista italiana ,chit ca acea incapere era de cel putin 10 ori mai mare ca baia lui.
Are la intrare usa de tabla cu arcada ambutisata ,.."asa ca la conac",iar sotia lui poarta vara palarii albe cu boruri largi, rochii vaporoase si adidasi in picioare "ca sa-i fie comod"
Niciodata nu a renuntat cu totul la moda. E iarasi in voga rusticul. Si-a amintit imdiat ca e fiu de taran si militeaza pentru acordarea primelor pentru tinerii care se-ntorc la tara zicand "ca-n oras santem deja destui!"

Dar iata-l cum se-ndeparteaza de noi stand pe bancheta din spate a masinii sale cu sirena, chemat probabil de urgenta catre un loc unde prezenta sa e vitala pentru solutionarea problemei.
Sa fie vorba de greva profesorilor, a studentilor,a cadrelor medicale, ori a celor de la metrou ?
Sa fie manifestatia organizatiilor pentru protectia animalelor ? Aici ar putea rezolva usor! Stim deja despre el ca este un om bun,.."numai sa-i cada lui pe mana trebusoara ista ca fum iese din,..", adica ar rezolva totul pe cale amiabila in asa fel incat sa fie multumite ambele parti, iar animalele sa nu sufere mai mult de cat este necesar,el avand oricum acasa suficiente filme de groaza pentru uzul personal.
Soferii fac partie" pe sosea. Trece el, "marele om", cel de al carui stilou depind cuantumul alocatiei pentru copii sau valoarea ajutorului de somaj pentru cei care au fost nevoiti sa-si inchida micile afaceri atunci cand lui si altora ca el, le-a casunat ideea impozitului forfetar.
N-am sa va spun cine este. Va las sa ghiciti.
Inca un singur indiciu : Alexandru Andries spunea oarecum in gluma ,in unul dintre cantecele sale :"ai s-o recunosti imediat. Ea poarta-n urechi cercei ".
El nu are !

4 comentarii:

  1. e politician? cumva scarbosul ala de la Agricultura?

    RăspundețiȘtergere
  2. '' Nu mă-ntreba unde poţi s-o suni,
    Nu mă-ntreba care-i numele ei:
    O recunoşti dintr-un milion,
    Ea poartă-n urechi cercei ! "

    E simplu de ghicit... ne-ati nimerit cu "... pentru cei care au fost nevoiti sa-si inchida micile afaceri atunci cand lui si altora ca el, le-a casunat ideea impozitului forfetar ".
    Foarte bun portret, excelent scris, BRAVO !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iuliana ,am modicat raspunsul la mesajul tau fiindca atunci cand vine vorba de indivizii astia am tendinta sa fiu rau , asa ca reiau si te asigur ca important este despre cine crezi tu ca e vorba. Daca-l vezi in descriere pe cel de la agricultura atunci asta e raspunsul corect pentru tine. Toti avem simpatiile" noastre dar cel mai rau este ca portretul de mai sus seamana cumva cu standardul unei rase .

    RăspundețiȘtergere
  4. Ge Stu, imi pare rau de necazul cu impozitul forfetar.

    RăspundețiȘtergere