Translate

vineri, august 9

Probabil unii dintre dv.,cu mainile in sold [sau poate nu ]si cu o expresie usor iritata ,au exclamat dupa citirea postarii precedente :- Da' cand sa mai gasesc timp frate si de cantat la ukulele ?!
Ei bine, haideti sa-l cautam impreuna !
Daca vom merge la piata [sau pe la vecini],sa cumparam legume vom constata ca pretul unora ajunge sa fie mai mic decat costurile noastre de productie. Sigur,.. daca le-am cumpara nu ar mai exista placerea de a le cultiva cu mainile noastre.
Totusi se naste intrebarea : Ce e mai placut? Sa stam ore intregi aplecati de spate in solar si cu mainile in pamant ,ori sa cantam la ukulele la umbra unui copac ?
Atunci cand universul ni se limiteaza la munca intr-o gospodarie taraneasca e posibil sa para placut lucrul pamantului in comparatie cu ..... cu altele. Dar daca apar noi posibilitati de petrecere a timpului liber poate ca ar fi bine sa renuntam cel putin la activitatile care nu sant rentabile ,chiar daca asta ar insemna sa renuntam la traditia de a munci de dragul muncii.
Nu incerc sa sustin ca ar trebiu sa renuntam la posibilitatea de a cultiva cate ceva, ci doar ca ar fi nevoie de calcule de rentabilitate pe baza carora sa alegem doar ce merita efortul.

De ex : am un vecin care a construit 2 sere si a pus ceapa. [parintii lui faceau candva la fel]
Intentia lui era sa o vanda la piata insa rezultatul final a fost un fiasco. De ce ? Pentru ca nu a calculat nimic. Nu a fost in piete sa vada daca lipseste sau prisoseste acel produs. Sa afle cate legaturi vinde in medie un comerciant pe zi si in baza acestei informatii sa-si faca un minim calcul rentabilitate.
Nu s-a gandit ca e posibil ca acel produs [ceapa] sa se gaseasca pe tarabe [indiferent de rentabilitate] doar pentru ca un eventual client sa nu mai fie nevoit sa mearga si la alt comerciant pentru ea. Ex :comerciantii din magazine nu castiga mai nimic din vanzarea tigarilor dar le au pe raft pentru ca prin diversitate atrag clientii.
A ignorat faptul ca cei mai multi dintre oamenii satelor pun ceapa fiindca e usor de crescut[si cu rosiile e la fel]
Apoi,sant soiuri care se cauta si altele care nu.
Putini sant cei care se duc la o taraba unde se vinde doar ceapa. Cumparatorul poate avea sentimentul ca va cumpara de la un nepriceput si ca produsul lui ar putea sa nu fie de cea mai buna calitate.
Intre localitatea mea si cel mai apropiat oras ,unde credea ca va vinde mai bine, sant cateva zeci de KM. Costul carburantului si alte cheltuieli legate de aceasta treaba ar arunca sigur in aer orice bruma de rentabilitate a acestei trebi si asta fara a mai socoti cheltuielile de investitii pentru sere.

Ei bine, timpul? Tot timpul acesta,irosit cu o intreprindere nerentabila , nu era mai bine daca si-l petrecea ocupandu-se de o pasiune, sau sarind coarda , ori citind "Colt Alb" ?
Unde mai pui ca la sfarsit ar fi avut in buzunar neatinsi banii pe care i-a pierdut investind in sere.
Acum ne dam seama ca exista situatii in care cantatul la ukulele ne poate aduce bani si spun asta fara a ma gandi la Elvis

Apropos de petrecerea timpului liber ,la superlativ: in imagine e un maghiar care a navigat in jurul lumii cu un velier de numai 6m. Cred ca si el locuieste la tara. Oricum ,..am vazut imagini din timpul pregatirii barcii si stiu sigur ca familia lui sta la curte.


Tot de pe alte meleaguri, un orasean mutat la tara a scris intr-o carte povestea si filosofua lui. Am descoperit-o acum aprox 1 an si mi-a prins bine lectura ei ,chiar daca noi parcursesem deja acele etape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu